Harta Irlanda - Harta Irlandei - Harta Europa

Irlanda

 

Insula Irlanda se întinde în N-V continentului Europa şi este înconjurată de sute de insule şi insuliţe. La est Marea Irlandei o separă de Marea Britanie prin St. George’s Channel şi Marea Celtică. La vest se învecinează cu Oceanul Atlantic iar la NE cu North Channel.Insula Irlanda are 2 jurisdicţii distincte:

 • Irlanda (Republica Irlanda), stat suveran, ce acoperă 5/6 din insulă, cu capitala la Dublin.
 • Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care acoperă 1/6 din insulă, cu capitala la Belfast.

 

Conform tradiţiei, Irlanda este împărţită în 4 provincii:

 • Connacht
 • Leinster
 • Munster
 • Ulster

Şi în 32 de comitate. 26 de comitate se află în Republica Irlanda iar celelalte 6 (toate în Ulster) în Irlanda de Nord.
Insula are o suprafaţă de 84.412 km. patraţi din care 81.638 km. patraţi aparţin Republicii Irlanda.
La 6 decembrie 1922, în mijlocul Războiului Civil, care a durat până în 1923, s-a format Statul Liber Irlandez (Irish Free State).
Limbile oficiale: irlandeza, engleza.
Este o democraţie parlamentară.
Grupuri etnice: irlandezi, englezi (minoritate)
Limbi: engleza şi irlandeza (Gaelic)
Administraţie: 26 comitate, 34 autorităţi locale
Religie: romano-catolică, biserica Irlandei, presbiterieni, musulmani, iudaici şi altele.

 

Manor Roche NW Dundalk Irlanda

 

 

 

Coasta de vest a Irlandei este stâncoasă, cu dealuri şi munţi puţin înalţi. Interiorul insulei este plat, traversat de râuri ca: Shannon şi câteva lacuri mari numite "lochs". Un inel de munţi de coastă înconjoară câmpia centrală joasă. Cel mai înalt pisc este Carrauntoohil în comitatul Kerry, de 1.038 m. Este numită „Insula de Smarald” datorită vegetaţiei, un produs al climei, cu ploi frecvente.

 

 

Clima temperat maritimă este modificată de Curentul Nord Atlantic şi este relativ blândă. Precipitaţiile sunt la ele acasă, unele părţi ale ţării atingând 275 de zile ploioase pe an.

 

 

 

 


Istorie


Irlandezi sunt de origine celtică, cu o minoritate descendenţi ai Anglo-Saxonilor. Irlanda a fost locuită din jurul anului 6.000 Î.Ch. de oameni aparţinând culturii Epocii de Piatră Mijlocii. După 4.000 de ani, triburi din sudul Europei au sosit stabilind o cultură Neolitică superioară. Cele mai reprezentative situri Neolitice în Irlanda sunt mormintele megalitice de la Newgrange şi Knowth din comitatul Meath. Ambele au fost construite în jurul anului 3.200 Î.Ch., fiind mai vechi decât Stonehenge din Anglia sau Piramidele de la Gizeh din Egipt. S-au găsit idoli păgâni aparţinând Epocii Fierului construiţi de Celţi în insula Boa, comitatul Fermanagh, sub forma misteriosului Janus. Invazia Celţilor s-a produs în Epoca Fierului.


Faimosul patron al Irlandei nu provine din Irlanda. Patrick a fost luat prizonier din ţara lui Britania de corsari irlandezi şi adus în Irlanda. A fost pus să lucreze ca păstor. După ce a scăpat şi s-a întors în Anglia, Patrick a avut o viziunea lui Dumnezeu care i-a spus să se reîntoarcă în Irlanda ca misionar şi să convertească pe irlandezi la creştinism. Relicve a perioadei când Patrick a fost în Irlanda se găsesc pretutindeni în ţară, ca: Croagh Patrick din comitatul Mayo, unde Patrick a fost închis, legat timp de 40 de zile în 44 A.D. Rămăşiţele Sfântului Patrick se presupune a fi îngropate sub Catedrala Downpatrick din comitatul Down.


Tradiţia păgână druidă a decăzut, s-a pierdut, odată cu răspândirea noii credinţe. Învăţaţii irlandezi au excelat în studiul latinei, iar teologia creştină a înflorit în mănăstiri Arta manuscriselor, lucrul în metal, sculptura au luat amploare şi au produs comori ca: Book of Kells, bijuterii ornamentate, cruci de piatră sculptate.


Vikingii au atacat Irlanda în 795 A.D. În 837 A.D., 60 de vase de război Viking Dragon au apărut la gura râului Liffey. 5 ani mai târziu, Dublinul a fost luat, dar localnicii irlandezi au reuşit să-i pună pe fugă. S-au îântors 17 ani mai târziu sub Olaf the White şi s-au stabilit definitiv la Dyflinn, Dublinul de mai tîrziu. Palatul regelui s-a înălţat pe locul actualului Dublin Castle şi părţi din lucrările de apărare ale oraşului pot fi încă văzute la Undercroft în Castelul Dublin.
După 200 de ani de la invazia Vikingilor şi stabilirea lor, a urmat cucerirea Normandă în sec.12. Normanzii au fost asimilaţi de societatea irlandeză. La începutul sec.17 au sosit Protestanţii scoţieni şi englezi trimişi ca şi colonişti în nordul Irlandei şi în jurul Dublin-ului.


În 1800 Parlamentul irlandez a făcut un act (Act of Union) cu Marea Britanie, şi Irlanda a devenit oficial parte a Regatului Unit până în 1921. Libertatea religioasă a fost restabilită în 1829.


Cea de a doua jumătate a sec.19 a fost o perioadă tragică în istoria Irlandei. A fost lovită de foamete (Great Famine) cauzată de mana cartofului care a cuprins recoltele pe o perioadă de 4 ani (1845-49). Peste 1 milion din populaţie a murit de foame, alţii au căzut pradă bolilor. Peste 2 milioane au emigrat în S.U.A., Regatul Unit., Canada, Australia. Între 1848-1950, peste 6 milioane de irlandezi au părăsit ţara.
Câteva locuri şi muzee ne pot spune mai multe despre foametea ce a lovit Irlanda:

 • Ulster American Folk Park din Omagh, comitatul Tyrone
 • Muzeul Foametei (Famine Museum) din Strokestown Estate, comitatul Roscommon
 • The Cobh Heritage Centre
 • Famine Commemoration Centre, ultimile doua din Skkibereen, comitatul Cork.

 

Azi Irlanda se bucură de mai mulţi imigranţi decât emigranţi. Datorită avântului din economie a anilor 1990, Irlanda este o ţară bogată din punct de vedere cultural şi etnic.
Istoria Irlandei este bogată în mituri şi legende. De la poveşti romantice cu luptători, la sfinţii din cărţile fermecate, miturile celtice formează miezul culturii irlandeze. Câteva din cele mai celebre poveşti se axează în jurul copiilor din Lir, care au fost transformaţi în lebede de mama vitregă, a marelui luptător Cu Chulainn şi a unuia din cei mai mari eroi celtici, Finn McCool, care a primit înţelepciune pe când era tânăr gustând din "Somonul înţelepciunii" iar ca adult, a triumfat peste giganţi.

 

Irish Pub Irlanda

 

 

 

Irlanda este ţara pe care s-o explorezi pe jos. Renumită pentru pescuitul în râurile şi lacurile ei, este deasemenea o oportunitate pentru o varietate de sporturi nautice ca: surfing, scuba diving şi navigaţie.
Capitala Irlandaei, Dublin, pe coasta estică, este un oraş care pulsează energie datorită restaurantelor, buticurilor, legendarelor puburi, a galeriilor de artă, a arhitecturii elegante şi a istoriei fascinante şi tulburătoare. În plus aşezarea ei o face unică, la marginea Mării Irlandei.

 

 

 


Alte oraşe:

 • Galway, pe coasta vestică, cel mai frumos oraş din Irlanda
 • Limerick, în mid-west, cu cea mai mare colecţie privată  de artă şi antichităţi din Irlanda şi foarte multă istorie
 • Waterford, la sud pe coasta estică
 • Cork
 • Ballina
 • Kenmare
 • Kinsale
 • Sligo
 • Tralee

 

Cauta un hotel in Irlanda

Vezi Irlanda pe harta Europei

  

Linkuri utile
Meteo in Irlanda
Guvern in Irlanda
 
 
 

  

© 2009 HartaEuropa.com                                                HartaEuropa homepage